Elämä on eeppinen taistelu, reitillä Suomi-Japani-Suomi-Japani-Skotlanti-Hongkong-Skotlanti

maanantai 28. tammikuuta 2013

Haggis

Terve taas ghetosta!

Maike palasi eilen Saksaan ja meitä on täällä nyt viisi. Muistelemme M:a kaiholla, varsinkin ensimmäisenä iltana maassa kun hän laittoi mulle ruokaa. Olin syönyt viimeksi aamiaista seiskalta (viideltä Britannian aikaa) ja kun illalla olin viimein perillä täällä, en ollut syönyt koko päivänä mitään ja olin liian heikko lähteäkseni metsästämään ruokaa. M tajusi tämän ja laittoi ruokaa. Se olin hyvin jalomielistä. Miten kunnioitettava ja hyvä ihminen!

Yleinen mielipide uudesta asuintoveristamme Michellestä on melko huvittunut. Hän on vaihto-oppilas, 20-w, joka toinen sana on 'like'. Jaksaa puhua itsestään vaikka kuinka pitkään, ei kuuntele muiden puhetta ja käyttää legginsejä housuina. Legginsperse on kuulemma kiva ja Kanadassa on ihan normaalia käydä jumpassa pelkissä sukkahousuissa!
Hänellä on myös tiukat moraaliset arvot, eikä hän pelkää alkaa luettelemaan niitä tuntemattomille. Kaikkien tulee tietää, mitä hän ei ole koskaan tehnyt poikien kanssa. Kaikkien tulee myös tietää, mitä mieltä hän on syömästään jugurtista. Tai sen hinnasta. Hän ei syö muita kuin pakastevihanneksia ja vaikka kyseessä on sama sortti joka kerta, tarvitsee syöminen kommentointiraidan. Kerran hän kokeili sitä jugurttia, muttei pitänyt siitä. Olemme kuulleet tästä jugurtista aina vain uudelleen ja uudelleen. Mikä pettymys se onkaan ollut!
Niin ja rahasta. Täällä saa nykyään kuulla paljon hintatasosta ja mikä tuote on minkäkin verran halvempaa Kanadassa. Kuulemma maito on Euroopassa halvempaa, joten muistakaahan juoda paljon maitoa ennen kuin seuraavan kerran lähdette Kanadaan!

Olen usein hävennyt omaa rahasta niuhottamista ja pihiyttäni, mutta tää viikko on pistänyt luonteeni ihan uuteen perspektiiviin! Olen suorastaan tuhlari kun maksan puolesta kiloa porsaan jauhelihaa kaksi puntaa! Ei vaan Kanadassa!

Oltiin eilen olkkarissa, hän, minä, Katherine ja Ines. M oli puhunut puolisen tuntia aamiaisestaan (surimi-kalatikkuja. en muista enää hintaa), jolloin satuin ihan muuten vaan keskeyttämään kysäisemällä, että "Niin joo, sä taisit olla Twilight-fani, eikö vain?"
Hän ei tietenkään ollut maininnut koko aihetta, mutta mulla on aika hyvä tutka. Vähän vaikeasti hän vilkuili josko tämä oli joku ansa, mutta katsoin häntä ihan vilpittömästi ja kaveri yritti vaikeasti selittää jotain ja myönsi sitten, että:
"Voi kai sanoa, että olen. Tavallaan."
(ja sitten tätä pähkäilyä jatkui vaikka millä mitalla, mutta ette halua kuulla yksityskohtia)

Katherine tuijotti mua koko tän ajan naama jähmettyneenä. Minä ja K ollaan samaa sorttia näissä asioissa, joten tiesin, että toinen yrittää pidätellä naurua hyvin väkisin.
"Ahaa, pidätkö siis kirjoista, muttet niinkään elokuvista?" kysyin keskustelusävyyn. K haki katseellaan jotain, millä peittää kasvonsa tai paikkaa minne piiloutua, mutta eipä tuolla niitä ollut.
"On ihan okei pitää erilaisista kirjoista", totesin ja kohotin kulmiani K:lle, jolloin hän ei enää kestänyt, vaan marssi käytävälle ja purskahti nauruun.

K on hyvä tyyppi. Se on mua muutaman vuoden vanhempi, melko maanläheinen pieni nainen. Se seurustelee kokin kanssa, mikä ehkä kasvattaa rakkauttani häntä kohtaan entisestään, sillä miesystävä lähettää ravintolasta usein K:n mukaan ruokaa. Usein sitä on liikaa ja silloin tarjoudun auttamaan. Viimeksi oli savupeuraa, sitä ennen simpukoita, jättikatkarapuja, suklaa-chilikastiketta... Tälläiselle ruokasnobille kuin minä jokainen suupala jotain niin hyvää, kuin esimerkiksi suklaa-chili on tuoda kyynelet silmiin!

Ruuasta puheen ollen, Skotlannin perinneherkkua on haggis. En ollut sitä vielä maistanut, kun arvelin, että kaupasta ostettuna se ei olisi minkään arvoista, ja ravintolassa sen tilaaminen olisi tuhlausta, mikäli en pitäisi siitä. Itse sen tekeminen tuntui kanssa aika typerältä... Päättelin, että sitä pitää olla tarjolla, jonkun osaavan tekemänä, mutta siitä ei saa maksaa kovasti. No sehän hoitui, kun K ja miesystävä ilahduttivat meitä laittamalla haggista, perunamuusia ja viskisoosia!


Tämä on vaan linkitetty kuva, koska omat ei onnistuneet sitten alkuunkaan.

Haggis on, Wikipediaa siteeratakseni, skotlantilainen perinneruoka, joka paistetaan lampaan mahalaukussa. Täytteenä on yleensä kaurahiutaleita, lampaan maksaa, keuhkoa, sydäntä ja ihraa, sipulia, mausteita ja suolaa. Voisin melkein kuvitella, että Suomessa olisi joku vastaava vaikka poroista tehtynä. Haggis on kai ainestensa ansiosta niin hienoa, koska maultaan se oli lähinnä mustapippurinen. I ei pystynyt syömään omaansa, Maike ja PO söi kasvisversiota. Pyöräyteltiin silmiä, että ylipäätänsä on joku kasvisversio ruuasta, joka koostuu melkein kokonaan eläinkunnan tuotteista, mutta oli tosi mukavaa, että olivat jaksaneet vaivautua tekemään kaksi settiä. Mietin syödessä koko ajan, kuinka hyvin puolukkahillo sopisi yhteen sen kanssa, mutten kehdannut ottaa esiin Suomesta tuomaani purnukkaa, peläten pyhäinhäväistystä. Sunnuntaina K söi kuitenkin haggistähteitä, jolloin laitoin purkin sen käteen ja käskin kokeilla tällästä fuusioruokaa ja kuulemma oli aika fantastinen yhdistelmä.

Itse en luultavasti ala tätä perinneruokaa väsäämään ihan lähiaikoina. Ihan syötävää se oli, mutta luultavasti vähän kuin nahkiaiset tai nattou, että sillä on enemmän kulttuurista arvoa kuin itse makua...

2 kommenttia:

 1. Löysin blogisi tänään Isoryn foorumin kautta ja luin aika pitkälle taaksepäin postauksia - sai kyllä nauraa, kirjoitat tosi hyvin! :D Opiskelen itsekin täällä Glasgowssa mutta Glasgow Unin puolella.. huvitti kuitenkin huomata miten paljon samantyyppisiä henkilöitä on tullut kohdattua. :D Esim. munkin kurssilla oli Pätijä ja siitä hyppynarumiehestä tuli mieleen yksi mun viime vuoden naapuri joka joka päivä puolenpäivän aikaan tuli meidän takapihalle tekemään taijia tai jotain vastaavaa, aina pukeutuen täysin mustaan (siis mustat hanskatkin). :D Hänen koodinimensä oli (ei-niin-originaalisti) Ninja Man.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!

   Haha, ehkä nää on universaaleja hahmoja, jotka kaikki tapaa opiskelijaelämässään :D

   Poista