Elämä on eeppinen taistelu, reitillä Suomi-Japani-Suomi-Japani-Skotlanti-Hongkong-Skotlanti

torstai 14. maaliskuuta 2013

Sun mahtis on jatkuva aikojen taa... NOT!

Me saatiin joskus viime joulukuussa tällainen luova projekti managementiin ja olin ensiksi ihan innoissani, koska hei, jotain muuta kuin esseitä ja raportteja! No sitten tietenkin selvisi kuinka tuskastuttavaa on tehdä luovia töitä ihmisten kanssa, jotka eivät ole mitenkään luovia. Meidät on aineen tutoriaaleihin jaettu muutenkin kuuden ihmisen yksikköihin ja omassani olo on ollut välillä melkoista kärvistelyä. Joka tutoriaalissa (niitä on yks joka parillinen viikko) meidän on pitänyt tehdä tehtäviä liittyen case study:n, yleensä yhteen, kahteen tosi tylsään ja naurettavan pitkään akateemiseen artikkeliin. Aikaa on vähän, tehtäviä on paljon ja jokainen vaikuttaa kurssiarvosanaan. No, tässä ryhmässä on kaksi bulgarialaista. Toinen on kiva, toinen ei. En nyt haluaisi yleistää, mutta tapaamieni romanialaisten ja bulgarialaisten kanssa on ollut lähes poikkeuksetta tosi hankala tehdä yhteistyötä, koska he eivät kuuntele tai hyväksy muita kuin omia ideoitaan. On tosi tuskastuttavaa tehdä tehtäviä, jos toinen ei ymmärrä kysymystä, vaan tulkitsee sitä jollain ihan abstraktilla, tosi hankalalla tapaa, eikä ole valmis kuuntelemaan tarkennusta, että mistä tässä on kyse. Olen tästä päätellyt, että tänne valikoituu vain tietynlaisia kaakkoiseurooppalaisia. Rikkaiden perheiden primadonnia.

Eli siis kenenkään muun ideoilla ei ollut mitään merkitystä, koska meidän piti tehdä asiat tämän yhden tytön mielen mukaan. Koska ryhmästä löytyy myös brittityttö, joka on hirvittävä drama queen, meillä on ollut tälläsiä jännittäviä puhumattomuuden jaksoja tässä projektissa. Sitten on kaksi skottipoikaa, jotka ei luonnollisestikaan kommentoi mihinkään tai tee mitään. Aina kun on pitänyt tavata, joku jättää tulematta joko antamatta mitään syytä tai sitten jonkun ihan naurettavan syyn varjolla ("Oli nälkä niin piti mennä syömään"). Jos nähdään toisiamme, ei voida moikata... On ollut hyvin hankala saada mitään aikaiseksi, varsinkin kun yksi vielä valittaa tuutorille, että kun hän yksin tekee kaiken, byhyy, eikä kukaan tee mitään ja kaikki on vaan hänelle ilkeitä, mikä ei nyt sekään ole totta. Sitten kun tavataan, aika käytetään muiden tekemisten arvosteluun! Jos joku poistuu vaikka vessaan, häntä aletaan haukkumaan. Hyvä tiimihenki jee jee...

Meillä on esitelmämme lopussa pieni talkshow, jossa on sitten kolme johtamisen tyyliä hahmoina (autocratic, democratic & laissez-fare), johon mä kirjotin käsikirjotuksen. Mun oli tarkoitus kertoa tästä ideasta kun tavattiin, mutta muut olivat ystävällisesti käyneet sitä jo läpi 20 minuuttia ja syynänneet läpi kaikki heittomerkkivirheeni. Tekstiä oli siis kolme sivua, joten ihan hirveän montaa niitä ei voinut olla. Draamaqueen oli ystävällisesti alleviivannut jokaisen kulttuuriviittauksen, koska hän ei ymmärtänyt niitä. Hankalimmaksi tässä osoittautui repla, jossa autokraattinen pomo huomauttaa tietämättömyyttään, että vaikkei välitäkään pahemmin työntekijöidensä mielipiteistä, uskoo heidän olevan firman systeemiin tyytyväisiä, koska ovat antaneet hänelle lempinimen Aurinkokuningas. Se varmasti tarkoittaa sitä, että kaikki on yrityksessä kohdallaan!

Ongelmaksi muodostui siis, ettei kukaan ryhmämme briteistä tiennyt kenestäkään Aurinkokuninkaasta. Kokeilin varovasti, että niin Ludvig XIV, mutta ilmeisesti tämä ei kuulunut heidän historianopetukseensa. Olin vähän hämmentynyt, mutta päätin sitten muuttaa esimerkin tunnetummaksi. Kyselin vähän, että mitä teillä sitten opetettiin historiassa ja kuulemma 'kaikki tärkeät jutut, kuten toinen maailmansota', joten tämän inspiroimana vaihdoin Aurinkokuninkaan Staliniin! Isä aurinkoinen! Saatatte arvatakin jo, mitä kävi. En nyt haluaisi arvostella näin suorasukaisesti jonkun valtion koulutusjärjestelmää, mutta miten hitossa eurooppalaiset yliopisto-opiskelijat ei tiedä, kuka Stalin on??? Olin ihan pöllämystynyt tästä! \(゜ロ\)(/ロ゜)/
Katherine sitten selitti mulle, että niin kun heillä oli historia vain valinnaisena ja silloinkin sitä oli vain tunti viikossa... Mulle alkoi pikkuhiljaa valottumaan, miten pärjäsin syksyn historian valinnaiskurssillani niin hyvin: Tiesin varmaan enemmän ennakkoon kuin koko muu 100-henkinen luokka yhteensä! Nuoria ei kuulu päästää koulusta pois 17-vuotiaina, jos ne ei ole koskaan kuulleet Stalinista. Hitto, tämä koko juttu meni niin pääni ylitse, että julistin perustavani historiakerhon yliopistoon, johon jokaisen on pakko liittyä! Ei, vaan urani tulkoon olemaan yliopiston admissions officessa, ja jokaista hakemusta käsitellessäni teen muutaman yleissivistyskysymyksen. Jos vastaa väärin, takaisin koulunpenkille! \(◎o◎)/!

Okei, nyt lopetan tän dramaattisen mesoamisen. Vaihdoin siis esimerkkiä kolmannen kerran. Nyt se on Voldemort ja tää tuntuu melko surkuhupaisalta. Mun on vähän hankala sulattaa koko juttua.

Isä aurinkoinen rakastaa sinua!

Itse esitelmä on huomenna ja sitten voin toivoakseni sanoa hyvästit näille ihmisille. Meillä on muutenkin käsikirjoituksen kanssa ongelmia, koska draamaqueen, joka huom. valitsi itse roolinsa ja heti ensimmäisenä, pitää osaansa liian nolona, eikä suostu sanomaan siksi kaikkia repliikkejä, koska esimerkiksi "Oh dear" ei voisi koskaan kuulua hänen normaaliin sanavarastoonsa... Ärsyttävä bulgarialainen taas on ottanut vapauksia koristella omia repliikkejään kirosanoilla, koska koko juttu on tietty paljona hauskempi, jos hän puhuttelee muita as bitches.
Yhyy... Kevätloma, tule jo!

4 kommenttia:

  1. Toi historiatietous on kyllä ylipäätään muualla maailmassa ihan käsittämättömän retuperällä.

    Ei sitä tääl Suomessa ajattele silleen, kun meille se on ihan itsestäänselvyys et historiaa opiskellaan ala-asteelta lähtien ja monia aineita käsitellään historiaa sivuten. Sitä aina unohtaa ett muualla homma ei mee niin, monissa maissa kaunistellaan historiaa ja jätetään monia epäsuotusia juttuja kokonaan opettamatta ihmisille.

    Miten kukaan kuvittelee, että nuoret voi oppia historiasta ja virheistä jos ne jätetään kertomatta. Ymmärrän todellakin tuskasi, koeta pärjäillä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti.

      No joo... Mä oon kuvitellu et historia + oman kielen osaaminen on niinko yleissivistyksen mitta ja oon aina hävennyt omaa kehnoa lähihistorian tuntemustani. Aika kaunisteltu kertomus toisesta maailmansodasta ollut historiantunneilla, jos Stalin hirmutekoineen jätetty pois.

      Poista
  2. Aika järkyttävän vähäinen historiatietous. Erittäin vaikea käsittää, ettei joku muka tiedä Stalinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä! Hankala kuvitella, että tuollaisella tietomäärällä pääsee yliopistoon saakka... Koska en voi alkaa väheksymään kanssaihmisiä kuitenkaan, olen päättänyt keskittää paheksuntani koulujärjestelmään.

      Poista