Elämä on eeppinen taistelu, reitillä Suomi-Japani-Suomi-Japani-Skotlanti-Hongkong-Skotlanti

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Rasmus-Nalle Maailmalla

Olen riidoissa kaverini kanssa. Tämä on hyvin epätavallista, sillä olen sangen sopuisa ihminen. Riitojemme aiheena on rotukysymykset.

Rasismi on sangen ikävää. Sitä löytyy hyvin monimuotoisena negatiivisesta näennäispositiiviseen ("Hänellä on sellainen fetissi niin hän pitää sinunvärisistäsi naisista"), ympäri maailmaa. Rasismia kokevat niin aasialaiset, kuin ruskea- ja mustaihoiset ja aiheesta on hyvä puhua, on se sitten omista kokemuksista tai omista ennakkoluuloista. Ainakin yksi voimassa oleva tabu on vielä kuitenkin valkoisten kohtaama rasismi. Tämä on sellainen aihe, jonka monet vetävät heti samaan kategoriaan, kuin heterojen oikeuksia ajavien ihmisten mölyämisen ja aiheesta ei oikein löydä mitään kunnon artikkeleita netissä. Valkoisten kokema rasismi on vähän sellainen sanaparsi, josta saa hirvittävän negatiivisen reaktion yleisöltä heti, eikä ihmisiä kiinnosta kuunnella kontekstia.

Usein pääasiallisesti valkoisissa maissa ei tule mieleen, että myös niissä ei-valkoisissa maissa on joskus aika veemäistä olla erilainen, kuin mitä valtaväestö. Että jos yli 99% väestöstä on ihonväriltään jotain muuta kuin sinä, on aika todennäköistä, että saat erityiskohtelua. Joskus erityiskohtelu on kivaa. Turisteillessa on mukavaa, jos matkalla tavatut ihmiset ovat innokkaita esittelemään vaikka kotikaupunkiaan, koska olet niin eksoottinen. Ehkä siitä saa pieniä lahjoja tai muuten paikalliset ovat innokkaita esittelemään juomapelejään ja kansallislaulujaan. Kaikkialle minne kuljetkin, ihmiset ovat ihmeissään ja tervehtivät, sinun näkemisesi oli näet aika erikoista. Kunhan ei tarvi olla apinatarhan uusin nähtävyys pidemmän päälle ja sitä pääsee jonnekin karkuun, huomio voi olla kivaa.

Sitten on astetta veemäisempi erityiskohtelu.

Nämä ovat tippaakaan liioittelemattomia esimerkkejä pääasiassa Kiinasta ja Japanista. Metroasemalta ulos kävellessäsi kimppuun hyökkää viisi taksikuskia, jotka yrittävät saada sinua autoonsa. Heille ei riitä moninkertaiset kieltäytymisesi, vaan he lähtevät seuraamaan sinua muutamaksi minuutiksi. Välillä joku saattaa tarttua käsipuolesta, yrittää työntää väkisin avonaiseen taksiin. Kukaan muu metrosta noussut ei saanut tätä kohtelua, vain sinä poikkeavan ulkonäkösi takia. Odottaessasi bussia tunnet vieraan käden olkapäälläsi. Ympäri kääntymättä tiedät jo, että joku ohikulkija koskettelee hiuksiasi. Bussiin noustessa ihmiset huutelevat englanniksi, että terve terve, ja jatkavat sitten paikallisella kielellä, että lol tuo ei ymmärrä mitään.
Ihmiset haluavat jatkuvasti kuvaan kanssasi. Kivaa, eikö? Suurimmassa osaa tapauksista he eivät kuitenkaan kysy tai mitenkään yritä kommunikoida kanssasi. On ihan OK juosta eteesi poseeraamaan ja ottaa pari selfietä tai pyytää kaveria ottamaan kuva, kun itse puhut puhelimessa. Vaihtoehtoisesti sinua voi seurata ja napsia kuvia, kun vaikka istuudut sitomaan kengännauhoja.

Mahdollisesti saat kehuja ulkonäkösi takia. Voi, onpa sinulla ihanan kuulas iho! Vastakkainen sukupuoli osoittaa enemmän huomiota, kuin mihin on tottunut. Huomio on kuitenkin aika pinnallista, sillä ilmiselvästä vierasmaalaisuudesta kielivä ulkomuotosi ei tee sinusta kovin hyvää kumppaniehdokasta.
"Voisihan sitä treffeillä käydä, mutta en kyllä haluaisi parisuhteeseen tai joutua esittelemään eriväristä puolisoa vanhemmilleni."
Turisteillessa on jälleen kivaa saada helpot treffit, mutta pidemmän päälle paikalla asuneena voi hieman turhauttaa, jos ihonväri koetaan negatiiviseksi aspektiksi mahdollisessa parisuhteessa.

Kysyessäsi lipunmyyjältä virheettämällä paikalliskielellä, mihin aikaan junasi on pääteasemalla, hän kiusaantuu. Vastaamisen sijaan hän livahtaa pois paikalta ja myöhemmin sujauttaa sinulle lapun, johon kellonaika on kirjoitettu. Seuraavana päivänä elokuvateatterissa kysyt, josko elokuva on dubattu vai tekstitetty. Virkailija katsoo ympärillesi panikoiden, sinulleko hän joutuu vastaamaan? Jos seurassasi on paikalliselta näyttävä henkilö, virkailija puhuu vain tälle, vaikka kyseessä olisi myös vierasmaalainen tai lapsi. Ihonväri on se, mikä ratkaisee! Mikäli olet yksin, virkailija saattaa ilmoittaa, että emme palvele englanniksi, vaikka olisitkin puhunut selvää paikalliskieltä.
Ihan sama missä kävelet, perääsi voi huudella törkeyksiä, koska sinua on hyvä muistuttaa, ettet kuulu tänne, ja todennäköistä on, että et edes ymmärrä, koska valkoiset puhuvat vain valkoisten kieliä. Jos kuitenkin käy ilmi, että puhut paikallista kieltä, on se uskomatonta. Se on paljon uskomattomampaa, kuin se, että joku "normaalin" värinen ulkomaalainen puhuu paikallista kieltä, koska kielitaitohan on geneettistä - mitä enemmän paikallisen näköinen olet, sitä helpompaa kielen oppiminenkin on!

Mitkään näistä asioista eivät lopu, vaikka oppisit kieltä ja paikallista kulttuuria kuinka hyvin tahansa, koska ongelmana on ulkonäkösi. Jopa sinut vuosikausia tunteneet kaverit voivat tokaista asioita, kuten "Niin, tyypillinen valkoisten juttu" tai "Ei valkoiset tee tällaisia asioita.". Sillä ei tässä kohtaa ole väliä, että onko valkoinen vai musta vai minkävärinen, vaan idea on nimenomaan siinä, että näytät eriltä kuin kaikki muut.
Mä aloin ajattelemaan näitä asioita enemmän vasta Hongkongissa, sillä HK on ok paikka olla vähemmistöä. Vaikka ei-aasialaisia on tyyliin vain prosentti, ei ihonvärillään saa oikein minkäänlaista huomiota, mikä on hyvä. Ravintoloiden työntekijät saattaa joskus marmattaa keskenään, mutta koska asiakaspalvelu HK:ssa on usein muutenkin aika perseestä, ei siitä jaksa välittää. Tietenkin näen maailman vain omasta perspektiivistäni: olisi ihan eri asia olla kaakkois-aasialainen HK:ssa. Nyt kuitenkin taannoisella Japanin ja Kiinan reissullani kiinnitin huomiota näihin asioihin, ja muistin paljon ikäviä, jokapäiväisiä kokemuksia vaihto- ja vapaaehtoisajaltani. Mutta, mun pääpointtini on ehkä, että olisi kivaa, jos pystyisi puhumaan myös valkoisten (mun tapauksessa ei-aasialaisten) kohtaamasta rasismista, ilman, että leimataan itse tekopyhäksi rasistiksi. Se rasismi, mitä yksi ihmisryhmä kokee kohteessa A ja siitä puhuminen ei automaattisesti vähättele toisen ihmisryhmän kokemuksia eri paikassa.

Nyt menen muualle kiehumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti